dimecres, 22 d’octubre del 2008

Radiohead: Rock alternatiu



Qui són ?

Radiohead és un grup anglès de rock alternatiu, format per un grup d'amics de col·legi el 1985, a la ciutat d´Oxford. Son considerats com un dels grups més vanguardistes i prestigiosos dels darrers temps.
El seu primer single, "Creep" (1992), de l'àlbum debut de la banda Pablo Honey (1993), es va convertir en un èxit a nivell mundial, a l'època que el grunge (amb bandes com Nirvana i Pearl Jam) i el rock alternatiu dominava les ràdios i els principals llistats de música, i posteriorment es va considerar a la banda com one-hit wonders.
No obstant això, la banda va aconseguir capturar l'atenció de milers de fanàtics del Regne Unit amb el seu següent àlbum, The Bends (1995), guanyant admiradors gràcies a les denses atmosferes assolides amb tres guitarres, i a l'expressiu estil de cantar (generalment en falset) del seu líder, Thom Yorke. El tercer àlbum d'estudi de la banda, OK Computer (1997), li va brindar a la banda la fama mundial i èxit crític.
L'àlbum, que parlava de temes d'alienació, ha estat aclamat com un dels millors i més influents dels anys 90.
Encara que àlbums com Kid A i Amnesiac han estat matèria de discussió entre els seguidors, Radiohead és considerat com un dels grups musicals més creatius de la seva era, atraient a múltiples seguidors als seus concerts i influint a grups i artistes de diversos gèneres. Radiohead ha tingut un sorpresiu èxit comercial, però la banda s'ha destacat per mantenir independència política i musical, malgrat treballar per a EMI, un dels més grans segells discogràfics.
L´any 2004 van publicar el disc "Hail to the thief", on el grup intenta combinar la seva electrónica i la experimentació, amb les guitarres dels seus primers treballs.
La banda publica de forma independent i sense intermediaris, el seu setè àlbum d'estudi, anomenat In Rainbows (2007). A més de treure'l en format físic (CD i vinil), el disc es podía descarregar en format digital desde la pàgina web de In Rainbows al preu que decideixi el comprador (fins i tot gratuitament).
"In Rainbows" va gaudir d´unes grans crítiques, que el van convertir en un dels discos més aclamats de la temporada.

Per què destaquen?

Un fet destacable és que la banda segueix tenint una presència molt important en la música popular encara que no deixa de desafiar les expectatives sigui publicant un àlbum electrònica avançada quan el públic s'estava esperant una nova revolució del rock o deixant que sigui el públic el qui decideixi el preu de In Rainbows. Barreja els canvis intencionats de l'art-rock dels 70 amb tocs de dub.electrònica i rock-vers-estrofa-vers. L'estil musical de Radiohead, notable per la seva varietat i experimentació, pot ser explicat pels variats gustos musicals dels seus integrants.

De qui poden estar influenciats?

Entre les primeres influències de Radiohead es trobaven bandes de rock alternatiu i post-punk com The Smiths, Pixies, R.E.M., Joy Division i Magazine. Amb els àlbums Kid A (2000) i Amnesiac (2001) la música de la banda va prendre un rumb menys convencional, amb influències de música electrònica (tals com Aphex Twin), el jazz, música experimental, la música avant-garde i la música clàssica. L'àlbum més recent de la banda Hail to the Thief de 2004, va incloure a més influències de Neil Young i The Beatles.

Algunes de les seves cançons::

Creep (es pot escoltar més avall)
Weird Fishes / Arpeggi
High and Dry
Nude

La cançó escollida: "Creep"



La lletra de la cançó:

When you were here before
Couldn't look you in the eye
You're just like an angel
Your skin makes me cry
You float like a feather
In a beautiful world
I wish I was special
You're so f**king special
But I'm a creep
I'm a wierdo
What the hell am I doing here?
I don't belong here

I don't care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When I'm not around
You're so f**king special

I wish I was special

But I'm a creep
I´m a weirdo
What the hell am I doing here?
I don't belong here

She's running out again
She's running out
She run, run, run run
run

Whatever makes you happy
Whatever you want
You're so f**king special
I wish I was special
But I'm a creep
I´m a weirdo
What the hell am I doing here?
I don't belong here
I don't belong here.